Saintis UPM bangunkan dron daripada nanas

SERDANG : Meskipun penyelidikan ini sudah lama dijalankan oleh sekumpulan saintis Universiti Putra Malaysia (UPM, inovasi yang ihasilkan
agak unik dan menarik.

Penyelidik UPM tersebut berjaya mencipta pesawat udara tanpa pemandu (UAV) atau dron daripada gentian bahan semulajadi menggunakan daun nanas dan mempunyai ciri daya rintangan elektrik (electrical resistance).

Dron yang diberi nama Putra Unmanned Aerial Vehicle (UAV) atau Putra UAV itu adalah inovasi pertama seumpamanya menggunakan gentian bahan semula jadi atau biokomposit daripada daun nanas.

Ia berkeupayan terbang sehingga kira-kira 30 meter (100 kaki) tinggi dan boleh berada di udara selama kira-kira 20 minit.

Dengan ciri istimewa mempunyai daya rintangan elektrik, ia boleh mengelak berlakunya litar pintas. Ia juga mudah diperbaiki jika berlaku kerosakan kecil (minor damage).

Ketua kumpulan penyelidik itu, Prof. Ir. Ts. Dr. Mohamed Thariq Hameed Sultan berkata, struktur Putra UAV terdiri daripada rangka (frame) yang diperbuat daripada gentian semula jadi itu. Struktur yang lain ialah motor, bilah (blade) dan bateri yang boleh dicaj semula.

Menurutnya, kebanyakan dron pada masa ini diperbuat daripada plastik, gentian karbon dan aluminium yang dikategorikan sebagai gentian sintetik.

Secara perbandingan, katanya, dron yang diperbuat daripada bahan semulajadi atau biokomposit mempunyai nisbah kekuatan yang tinggi berdasarkan berat (high strength-to-weight ratio) berbanding dron daripada gentian sintetik, serta lebih murah, ringan, manakala bahan semula jadinya mudah diperoleh, dan konduktiviti elektrik yang rendah.

“Justeru, biokomposit berpotensi besar menggantikan bahan sedia ada dengan beberapa kelebihan seperti ringan dan mesra alam kerana faktor biodegradasi yang mudah terurai dan dilupus dalam tanah,” katanya.

Beliau berkata, idea mencipta dron daripada gentian bahan semulajadi daun nanas itu tercetus semasa projek komuniti di Teluk Panglima Garang, Selangor pada 2017 apabila beliau didatangi ketua kampung di situ yang meminta UPM membantu melupus daun nanas yang banyak daripada penanaman nanas oleh penduduk kampung.

Katanya, menurut ketua kampung itu, sebelum ini daun nanas di kampung itu dilonggok dan dibiarkan sahaja yang boleh menjadi sarang binatang berbisa seperti ular dan biawak, atau dibakar yang mengakibatkan pencemaran.

Dr. Mohamed Thariq yang juga pensyarah Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa, Fakulti Kejuruteraan UPM berkata, sebelum memulakan projek beliau memohon dana penyelidikan dan dan memperoleh RM25,000 daripada UPM untuk membangunkan ekosistem dengan menghasilkan mesin yang boleh menukarkan daun nanas kepada gentian.

Katanya, ia adalah satu invensi baru menukar bahan bukan sintetik iaitu daun nanas kepada gentian.

Menurutnya sebanyak 300 gram (g) daun nanas boleh menghasilkan empat keping ‘plate’ untuk pembikinan dron.

“Penghasilan Putra UAV ini sekali gus berjaya memanfaatkan penggunaan daun nanas,” katanya.

Beliau berkata, dron yang dihasilkan itu boleh digunakan untuk tujuan pemantauan dari udara, penyemburan racun bagi aktiviti pertanian, atau digunakan sebagai hobi, dan penghasilan itu diharap dapat memartabatkan lagi UPM dalam bidang pertanian.

Penghasilan dron itu termasuk di bawah Strategi Lautan Biru Negara (NBOS), yang turut membabitkan seorang penyelidik dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan seorang dari Malaysia UAV Drone Activist Society (MUDAS).

Selain beliau, kumpulan penyelidik itu terdiri daripada Dr. Ain Umaira Md Shah, Dr. Syafiqah Nur Azrie Safri, Muhammad Imran Najeeb, Ts. Mohd Edyazuan Azni, Dr. Adi Azriff Basri, Dr. Ahmad Hamdan Ariffin, Mohd Lufti Mohd Tawil (semuanya dari UPM), Prof. Dr. Yusri Yusof (UTHM) dan William Robert Alvisse (MUDAS).

Inovasi dron ini memenangi emas pada 8th International, Invention & Design Competition (INDES 2019), emas pada Research Innovation & Enterprise Centre (2019) Innovation Technology Expo (InTEX19), emas pada 2nd Digitalised International Invention, Innovation and Design Johor 2019 (DIID Johor 2019), emas dan Anugerah Khas pada Karnival Inovasi UTeMEX2019, serta johan pertandingan Penyelidikan dan Pembangunan pada Selangor R&D and Innovation Expo 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *